fbpx
 
 
 

Ubesvarte spørsmål?

Er universets størrelse et tegn på dårlig design?

Noen ateister hevder at størrelsen på universet er et tegn på dårlig design, men ligger det noe sannhet i denne påstanden?

Grunnløs påstand

Universet er stort og helt fantastisk designet. Det er ingen tvil om at uten den intrikate finjusteringen av universet, ville ikke liv kunnet eksistere. Noen ateister spør om hvorfor det skal være et slikt enormt univers, når bare en liten del er bebodd av mennesker. Så konkluderer de med at universet ikke er bra designet, og derfor finnes ikke Gud ifølge dem. Denne påstanden tar utgangspunkt i at universets formål er å støtte opp om menneskeliv, og at vi er universets midtpunkt. Problemet med en slik påstand er at den hevder et vist formål, og bedømmer ut ifra det. Da det antatte formålet er uberettiget, vil enhver påstand basert på det være grunnløs. Selv uten menneskehetens eksistens, ville universets orden og lover være et tegn på Guds eksistens.

Hva så om det er stort?

Hadde til og med universets formål vært at menneskeliv skal eksistere, er det ikke noe grunnlag for å si at universet ikke kan være stort. Hvis en person for eksempel kjøper en stor luksusvilla som er større enn det han har behov for, betyr det at villaen er dårlig designet? Selvfølgelig betyr det ikke det. Villaen kan ha flere funksjoner enn kun det å være et bosted for den ene personen. Selv hvis det var dens eneste funksjon, vil ikke det bety at den er dårlig designet. Det betyr i hvert fall ikke at dens designer ikke eksisterer og at villaen bare har poppet inn til eksistens fra absolutt ingenting!

Konklusjon

Universet er stort, men det påvirker ikke det faktum at det er finjustert på en slik perfekt måte, som best kan forklares ved at Gud har designet det. Om du allikevel har tvil ved Guds eksistens, les «Finnes det en Gud?», deretter «Hvordan forstår vi Gud?», om du har lest disse artiklene allerede, gå videre til «Hva er meningen med livet?»

0
Delinger

Liker du artikkelen?

Hvorfor ikke dele den med dine venner?

0
Delinger